Ervaringsverhalen

Een stoma, tijdelijk of permanent, is een levensgrote verandering. Wennen, accepteren, zelfvertrouwen hervinden, het kost tijd en moeite. Voor de één meer dan voor de ander. Wat helpt bij het vinden van je eigen draai, is het lezen van de ervaringen en tips van anderen. Mensen - jong en oud - die ook hebben moeten leren leven met een stoma. En dat graag met je delen.

Diny

Colostoma sinds 2007, woont in Nederland, dierenassistente, is sportief, houd van schaatsen en reizen.

Ik ben een optimist

In 2006 werd bij mij rectaalkanker geconstateerd. Na eerst een aantal chemokuren te hebben gehad, kreeg ik een stoma. De diagnose kanker kwam als een schok , maar ik ben een optimist. Bij mij is het glas altijd half vol.

Ik moest de eerste dagen een postoperatief zakje dragen voordat dit kon worden veranderd in een normaal zakje. De enige aanwezige verpleegkundige had nog nooit geprobeerd een zakje te verwisselen. Ik natuurlijk ook niet. Maar samen lukte het wel en vanaf dat moment verwisselde ik het zelf.

Mijn man vond het allemaal erg moeilijk - mijn ziekte, mijn stoma. Hij was bang voor de gevolgen, vooral omdat hij niet wist wat die waren. Toen hij zag dat ik het goed oppakte, werd het voor hem ook makkelijker te accepteren.

Het meest geschikte zakje kiezen

De stomaverpleegkundige in het ziekenhuis heeft een stomazakje voor mij uitgekozen, zonder erbij te vertellen dat er wat te kiezen is. Ik denk dat het juist heel belangrijk is om te weten wat er allemaal is en wat het beste bij jou past. Ik heb zelf bij verschillende aanbieders monsters aangevraagd en zo mijn keuze gemaakt. met een zo dun en flexibel mogelijke huidplaat, en een zakje dat bijna onzichtbaar is onder mijn kleding. Ook als er iest in het zakje zit, gaat het niet 'hangen' en kan ik het mooi verbergen onder mijn ondergoed.

Ik heb 24/7 een stoma

Een stomazakje draag je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Overdag, maar ook als je slaapt. Bij alles wat je doet. En ik doe nogal veel, sporten, reizen. Het zakje moet voor mij niet alleen discreet zijn maar ook comfertabel voelen. Zodat het me niet in de weg zit.

Vrije tijd en reizen

Mijn beroep is dieranartsasistente. Iets dat ik met veel plezier doe. Negen weken na de operatie was ik dan ook al weer aan het werk. Inmiddels werk ik vanwege mijn leeftijd parttime en binnen een jaar ga ik met pensioen. Mijn man is al gepensioneerd en we zijn van plan nog meer te gaan reizen dan we al deden. Zo hebben we bijvoorbeeld  heel goede vrienden in Canada die we graag bezoeken. Hoewel ik opzie tegen de lange vlucht, kijk ik er naar uit ze binenkort weer te zien.

Mijn man en ik zijn altijd heel actief geweest, en ik sport veel en graag. In de sportschool, schaatsen, fietsen, skiën… Dat ik een stoma heb, maakt geen verschil. Ik heb na mijn operatie de draad voorzichtig weer opgepakt en elke dag kon ik weer wat meer dan de dag er voor. Nu kan ik weer alles wat ik voor mijn stomaoperatie ook kon.

Diny uit Nederland deelt haar verhaal over continentiezorg Diny uit Nederland deelt haar verhaal over continentiezorg Diny uit Nederland deelt haar verhaal over continentiezorg