Twijfels over uw lichaamsbeeld met een stoma

Uw lichaam is anders na een stomaoperatie; het is dus mogelijk dat u te maken krijgt met twijfels over uw lichaamsbeeld. Onderzoek uw gevoelens over uw lichaam na de stomaoperatie en leer hoe u kunt omgaan met nieuwe emoties.

man-observing-stoma-pouch-on-his-abdomen-thinking-about-body-image-concerns-with-a-stoma

Vind hier tips over uw lichaamsbeeld na een stomaoperatie.

Het krijgen van een stoma betekent een ingrijpende verandering van het lichaamsbeeld, zowel op lichamelijk als emotioneel vlak. Het proces van aanpassing en acceptatie kan een tijdje duren. Geef uzelf na de stomaoperatie de tijd die u nodig heeft om het veranderde lichaamsbeeld een plek te geven. Wees geduldig, blijf positief en zoek hulp als u die nodig heeft.

Omgaan met de gevoelens over het veranderde lichaamsbeeld

Ongeacht de reden voor uw stoma of ongeacht of uw stoma tijdelijk of permanent is, kan het een overweldigende ervaring zijn uw veranderde lichaam te accepteren. Open en eerlijk zijn met de mensen waar u om geeft is een belangrijke manier om uw gevoelens een plek te geven.

Probeer uit te leggen aan uw partner of een vriend(in) die u ondersteunt hoe u zich voelt over uw lichaam met een stoma. U heeft mogelijk negatieve gevoelens die kunnen lijden tot depressie of angst. Zorg ervoor dat u uw naasten de kans geeft u te begrijpen en klaar te staan voor u.

Denk eraan dat uw stomaverpleegkundige u ook hulp kan bieden. Hij of zij is opgeleid om u ondersteuning te geven tijdens uw aanpassings- en herstelperiode. U staat er niet alleen voor. Iedereen met een stoma heeft moeten omgaan met deze emoties. Uw stomaverpleegkundige kan naar u luisteren en begrijpen hoe u zich voelt, en kan u zo nodig doorverwijzen naar een andere professional als dat nodig zou zijn.

Tips voor het omgaan met gevoelens over uw veranderde lichaamsbeeld

  • Vermijd het niet om naar nieuwe plaatsen te gaan of nieuwe mensen te leren kennen. Vermijdingsgedrag kan het gevoel bij u versterken dat er naar u wordt gestaard in sociale situaties, iets wat bovendien bijna nooit het geval is.
  • In plaats van u zorgen te maken over iemand die te nieuwsgierig is, kunt u van gespreksonderwerp veranderen. Oefen op reacties of korte stellingen die de focus van u afleiden en de conversatie een andere richting uit laten gaan. Zeg bijvoorbeeld met een glimlach iets als “Genoeg over mij – laten we het over jou hebben.”
  • Herinner u waarom uw partner ooit voor u gevallen is. Het is niet waarschijnlijk dat uw buik een grote rol speelde bij die eerste kennismaking, dus concentreer u op uw sterke punten. Denk na over wat er positief is over u en hoe u eruit ziet. Zeg dit hardop, zodat u het zelf kunt horen en geloven.
  • Zet uw stoma in een positieve context. Misschien kan uw stoma uw welzijn en het ziektevrij zijn gaan vertegenwoordigen. Koester dat gevoel en deel het met anderen om het gevoel sterker te maken.