Feiten over uw tijdelijke colostoma

Een tijdelijke colostoma kan helpen om uw darm rust te geven zodat deze kan herstellen na een ingreep. Lees hier meer over de operatie voor een tijdelijke colostoma en ontdek feiten over uw stoma.

woman-walking-down-city-street-understanding-a-colostomy

Kom meer te weten over een tijdelijke colostoma.

Als er bij u een tijdelijke colostoma is aangelegd, of als dat binnenkort zal gebeuren, wilt u misschien graag meer weten en wat tips krijgen over hoe u met uw stoma moet omgaan. Uw chirurg of stomaverpleegkundige heeft waarschijnlijk aan u uitgelegd hoe lang u de tijdelijke stoma naar verwachting nodig zult hebben.

Over uw tijdelijke colostoma

Een soort tijdelijke colostoma die vaak wordt gebruikt, is een dubbelloops colostoma. Deze tijdelijke colostoma heeft twee afzonderlijke openingen. De ene wordt de proximale of productieve stoma genoemd. De ontlasting komt uit deze stoma. De andere is de distale stoma. Dit niet-werkende deel van uw darmen is nog steeds verbonden aan uw endeldarm. Hier kan nog steeds ontlasting en/of slijm uit komen. Het kan helpen om op het toilet te gaan zitten zoals u normaal doet om uw endeldarm te leggen.

Hints en tips

Na de operatie kan uw stoma rond of ovaal van vorm zijn. Dit is volkomen normaal. Uw stomaverpleegkundige helpt u bij het kiezen van de beste huidplaat of flens voor een goede afdichting zodat de huid rond uw stoma wordt beschermd.

Nog enkele punten om te overwegen:

  • Uw stomaverpleegkundige kan u advies geven over het meest geschikte stomazakje voor uw tijdelijke colostoma.
  • Mogelijk moet u uw stomazakje vaker vervangen omdat slijm uit de niet-werkende opening de kleefstof snel afbreekt
  • U hoeft zich geen zorgen als uw stoma bloedt tijdens het wassen. Dit is normaal; een gezonde stoma heeft een goede bloedtoevoer.


Dingen die u kunnen opvallen

Als uw stoma plotseling groter of langer wordt, kan dit duiden op een prolaps. Een bobbel of uitsteken van de huid rond de stoma kan erop wijzen dat er een parastomale hernia ontstaat. In beide gevallen kan het een goed idee zijn om uw stomaverpleegkundige om advies te vragen.